Alimentatie sanatoasa – Cum sa faci schimbari eficiente in dieta ta zilnica

alimentatia-sanatoasa

Vrei sa scapi de kilogramele in plus si sa obtii tonifierea musculara care te va face sa arati bine in costum de baie? Cauti surse de inspiratie pentru a alcatui un plan alimentar care sa te ajute sa slabesti rapid si sanatos? Iata ce trebuie sa stii despre alimentatia sanatoasa si cum poti face schimnbari eficiente in dieta ta zilnica!

 

Transformarea micului dejun

Schimbarile majore in alimentatie, cu scopul de a slabi miraculos in cateva zile nu reprezinta cea mai buna alegere pentru sanatatea ta. Din acest motiv, atunci cand vrei sa faci schimbari eficiente pe plan alimentar, trebuie sa incepi cu micul dejun.

  • Daca obisnuiesti sa bei doar o cafea dimineata, este bine sa adaugi si un preparat nutritiv pentru a da startul unei zile asa cum trebuie. Poti opta pentru o sursa de proteine, reprezentata de o omleta cu legume, pe care sa o completezi cu un iaurt.
  • Daca obisnuiesti sa consumi micul dejun, dar faci acest lucru pe fuga, in drum spre serviciu, alegerile tale alimentare nu pot fi cele mai sanatoase. De exemplu, daca obisnuiesti sa consumi un croissant plin de calorii dimineata, poti pastra acest obicei. Secretul este sa inlocuiesti desertul delicios consumat pana acum cu o varianta sanatoasa. Aceasta poate fi reprezentata de biscuitii integrali, pe care sa ii consumi in timp ce savurezi cafeaua simpla, fara zahar.
  • Ulterior, vei putea face trecerea de la aceasta varianta intermediara pentru micul dejun la un plan alimentar cu adevarat sanatos, care poate include:
  • Banza cottage sau iaurt grecesc;
  • Omleta cu legume, preparata la cuptor;
  • O cafea simpla, fara zahar sau ceai verde;
  • Un fruct, la alegere.

Schimbarile menite sa asigure un stil de viata sanatos se fac treptat, inlocuing gradual obiceiurile nesanatoase cu alternative alimentare mai bune. Dupa o perioada de acomodare, vei putea include la micul dejun mai multe produse sanatoase si benefice dietei tale, combinate corespunzator, penru a beneficia de energie pana la urmatoarea masa.

 

Ce sa mananci la pranz

Cea mai frecvent intalnita problema in cazul mesei de pranz este cea referitoare la lipsa timpului necesar pentru savurarea unei mese sanatoase. Majoritatea persoanelor consuma ceva rapid la pranz, in pauza de lucru, achizitionat de regula de la cel mai apropiat fast-food.

Cu totii stim ca acesta nu este cel mai sanatos obicei, insa cand si cum sa ne facem timp pentru a avea mereu un meniu sanatos pregatit pentru pranz, pe care sa il consumam linistiti?

  • Daca burgerii sau pizza reprezinta principalele tale alegeri pentru masa de pranz, in acest moment, incepe prin a adauga o salata verde acestui meniu. In plus, inlocuieste sucul din comert cu apa plata. Nu manca in fata calculatorului sau in masina, ci gaseste un loc in care sa beneficiezi de minimum 15 minute de liniste, in care sa mananci.
  • Odata ce te-ai obisnuit cu aceste schimbari, este timpul pentru setarea unui nou obiectiv. Pregateste masa de pranz acasa, in avans pentru urmatoarea zi. Chiar daca optezi pentru un sandvici pe care sa il faci rapid, acasa ai la dispozitie alternative sanatoase pentru a pregati chiar si cel mai simplu pranz. Asigura-te ca acesta va fi insotit de o salata verde, pentru a beneficia de aportul de vitamine de care ai nevoie zilnic.
  • Dupa ce te obisnuiesti cu ideea pregatirii mesei de pranz in avans, poti aloca mai mult timp acestei activitati, optand pentru alternative tot mai sanatoase. Iata ce poti pregati pentru masa de pranz de a doua zi, pe care sa o savurezi la birou, in liniste:
  • Piept de pui sau de curcan la gratar, cu salata verde;
  • Somon la gratar sau la aburi, cu brocolli;
  • Cus-cus cu ton si salata cu spanac si rosii;
  • Supa crema de ciuperci, de linte sau de mazare, cu menta.

Mizand pe combinarea corecta a proteinelor cu legume, poti alcatui nenumarate planuri alimentare sanatoase pentru masa de pranz. Opteaza pentru pregatirea carnii  la gratar, a pestelui si a legumelor la aburi si pentru salate crude. Astfel, vei beneficia de aportul nuritional de care corpul tau are nevoie pentru a functiona corespunzator si a-si mentine greutatea optima.

 

Ce sa consumi la cina

Seara, dupa o zi lunga petrecuta la locul de munca, de cele mai multe ori avem obiceiul de a manca orice gasim in frigider. Acesta este si motivul principal pentru care kilogramele in plus nu intarzie sa apara.

Cu toate acestea, nu trebuie sa devii un bucatar desavarsit sau sa petreci ore intregi in bucatarie, pentru a face schimbari si in ceea ce priveste masa de seara. Iata cum poti invata sa mananci sanatos la cina si sa slabesti sanatos.

  • Sursele de proteine nu trebuie sa lipseasca de la masa de seara. Nu le combina cu carbohidrati, ci consuma-le impreuna cu salata verde sau cu alte legume crude. Opteaza pentru piept de curcan la gratar sau pentru somon la aburi, cu fasole verde sau salata de cruditati.
  • Nu consuma fructe seara, ci lasa-le pentru micul dejun. In schimb, poti consuma chiar si paste sau orez, in cantitate mica, 1-2 zile pe saptamana. O portie de paste cu creveti sau piept de pui la gratar, cu orez pot deveni masa de seara favorita, dar nu in fiecare zi.
  • Chiar si atunci cand nu ai deloc energie pentru a pregati ceva pentru cina, poti aloca 5 minute pregatirii unei salate de legume cu piept de pui, pe care sa o consumi fara grija acumularii caloriilor.

Prin urmare, schimbarea stilului de viata se face treptat, invatand cum sa combini inteligent alimentele sanatoase care asigura starea de satietate, fara un aport excesiv de calorii. Combina planul alimentar cu un program de definire musculara, care sa includa exercitii pe care le poti efectua la sala de fitness sau acasa.

Atunci cand arati bine, te simti bine si esti sanatos!

Ce si cum mancam

Ce inseamna un stil de viata sanatos pentru tine? Aceasta e o intrebare pe care multi dintre noi ne-o adresam si, de multe ori, raspunsul